петък, 9 март 2012 г.

Свами Рама – съвременният йога


Експозе на темата от 6 март
Съвременната цивилизация направи възможно познанието на йога и нейното разпространение по целия свят. Велик йогин, дорпринесъл за това е Свами Рама. През целият живот, изпълнен с творчество и любов към хората, той се е стремял да посочи силата на вътрешния живот като единствено средство за навлизане в безкрайния резервоар на Съзнанието, средство за  постигане на творческа сила, радост и покой.
„Няма нищо по-тайнствено от самия живот и няма покой без проникването в това тайнство. Тайнството е дълбоко заложено в потока на живота. Вечното познание не е във външния свят, а в центъра на Съзнанието”
Свами Рама (1925 – 1996) от малък е отгледан от велик бенгалски йога, светец живеещ в подножието на Хималаите. На младини практикува редица дисциплини от йога в хималайски манастири при множество духовни водачи, включително Махатма Ганди, Шри Ауробиндо, Рабиндранат Тагор. Основната повеля на образованието била първо познай собственото си съкровено битие. Получава висше образование в Бангалор, Праяга, Варанаси и Оксфорт – Англия. На 24 години става Шанкарачаря - титла давана на значими учители в индуизма, най-висшият духовен сан в Индия. През 1952г. напуска престижния си пост и се завръща в Хималаите, където задълбочава йога практиките. Свами Рама изучава задълбочено западна философия и психология. Завършва хомеопатия. Работи като медицински консултант в Лондон и в парапсихическите изследвания в Москва. Основава ашрам в Дарбханга, Индия.
От 1969г. Свами Рама работи в САЩ като консултант в изследователски проект изучаващ връзките между съзнателният контрол и рефлексните действия. Участва в експерименти които помагат за коренна промяна в научната мисъл относно връзките между тялото и ума. Изумява учените, като при лабораторни условия демонстрира съвършен съзнателен контрол над автономните физически реакции и умствените функции – нещо, смятано до този момент за невъзможно.
Свами Рама основава Хималайски международен институт по йогиска наука и философия. Основава и международно болнично сдружение в Индия и редица духовни центрове по целия свят.
В своето литературно творчество той призовава завръщане към основополагащите ценности на човечеството, формулирани от мъдреците основали световните философии и религии. Чрез съчетаването на тези ценности с прозренията на науката може да се създаде едно по-просветено общество, осъзнало вътрешна си истина и сила.
Издадени у нас книги на Свами Рама са: „Живот сред хималайските учители”, „Наука за дишането-практическо ръководство”, „Царският път-уроци по йога”, „Медитация”, „Пътят на огъня и светлината”, „Духовност”.

Тодор Величков






 

Няма коментари:

Публикуване на коментар